Monday, 16 April 2012

Karya Hebat | 88,000 Foto Tentang Langit

Daripada jauh, terlihat seperti sebuah televisyen yang telah rosak sistemnya. Tetapi, apabila diamati secara lebih dekat, jelaslah ia merupakan gambar-gambar permandangan di kaki langit yang diambil oleh dua orang jurufoto hebat ; Jonathan Puckey dan Luna Maurer. Mereka berdua mengorbankan masa selama 2 tahun untuk mengambil gambar-gambar segala macam peristiwa yang berlaku di kaki langit bumi Amsterdam.

Setiap 5 minit sekali selama tempoh 2 tahun tersebut, mereka bekerja keras untuk mendapatkan 'shoot' yang terbaik untuk dirakamkan di dinding Muzium De Paviljoens, Belanda. Akan tetapi, apa yang tertampal di dinding muzium itu adalah gambar-gambar yang dipilih setiap 10 minit tangkapan. Jika dikira jumlah kesemua gambar yang diambil mereka, jumlahnya pasti melebihi 150,000 keping.

Bermula daripada waktu siang berpindah ke malam. Daripada musim sejuk beralih ke  panas.. Dan begitulah seterusnya. Gambar-gambar langit yang mempersonakan ditayang di sana. Istilah 'Sky Timeline' sesuai digunakan untuk karya hebat ini. Tidak ketinggalan juga, segala peristiwa-peristiwa menarik yang melibatkan langit turut dirakamkan. Antaranya seperti ; pertunjukkan bunga api, turunnya salji dan kecantikkan bulan mengambang.
Gunakanlah ni'mat akal yang Allah kurniakan kepada kita dengan sebaik-baiknya. Bila ia digunakan di jalan yang betul, maka hasilnya akan membuatkan kita bangga dan lebih mengenali siapakah Pencipta kita. (^_^)

Sumber : my modern met

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...