Saturday, 11 February 2012

Karya Islamik | Kesuburan Padang Pasir Jordan


Ma'an, Jordan. Andai dahulunya padang pasir terkenal dengan ketandusan dan kekeringan, realiti terbalik kongkang telah berlaku sekarang. Tanaman hijau subur membiak seakan padang pasirlah tempat yang paling sesuai untuk bercucuk tanam.

Nah, sekarang telah terbukti betapa benarnya apa yang disabdakan oleh Baginda Nabi SAW tentang peristiwa akhir zaman. Antara mafhumnya "padang pasir yang tandus kan bertukar menjadi subur". Sudah banyak terbukti tentang apa yang dikhabarkan Baginda SAW berkenaan keadaan akhir zaman kepada kita. Tetapi, alertkah kita akan peringatan Baginda tersebut ? Fikir-fikirkan..

Teknik pengairan yang dinamakan "pengairan pangsi" atau dalam BI nya "pivot irrigation" telah diaplikasikan di Ma'an. Corak dan design tanaman juga boleh dibentuk menggunakan kaedah pengairan ini. Banyak negara-negara timur tengah yang telah memanfaatkan sistem pengairan canggih ini ke atas padang pasir milik tadbirnya.
Algeria  

Libya

Arab Saudi

"Ya Allah.. Seandainya ingin Engkau utuskan Izrail-Mu untuk mencabut rohku, arahkanlah dia untuk datang setelah aku berjaya mencapai redha-Mu dan redha kekasih-Mu, Muhammad SAW.. Amiin.."

Sumber : greenprophet

8 comments:

 1. Salam bro karyawan.. post yang menarik dan menambahkan pengetahuan. tapi, tak silap aku, projek tanaman macam ni ada jugak di buat kat barat kan? apa2 pun tahniah. keep it up

  ReplyDelete
 2. Wasalam Bro Mister A : kat barat pun ada. tak silap aku kat Texas ada dilakukan projek macam ni jugak. Yang diorang buat tu imma padang pasir ataupun tak, kena semak balik. Thanx diatas komen kau bro

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum wbt... To Mr.Karyawan. Frankly said, i just love all your blog post... Jarang post yang saudara buka saya baca di blog blogger2 di Malaysia yang lain. Saya harap saudara dapat memperbanyakkan post-post yang boleh menambahkan iinfo untuk semua. Tahniah diucapkan. :)

  ReplyDelete
 4. maaf bertanya...

  kenapa gambar 1 dan 2 nampak di kwsn yg sama, tetapi berlainan corak? 1 bulat2.. 2 bercorak unik? gambar ni di impose ker??

  ReplyDelete
 5. 1 - special thanx to miss Ikha atas sokongan. KB akan cuba yang terbaik. thumbs up to you =)

  2 - to mr. anony = teknik pivot irrigation ni ada banyak cara. ia boleh create shape yang peladang inginkan. berdasarkan maklumat yang diterima, gambar 2 merupakan projek tanaman pertama

  ReplyDelete
 6. CUBE WAT kat m'sia hehe apa jdi hehe

  ReplyDelete
 7. Gambar 1 dan 2 nampak mcm sama tempat, gambar 2 nampak palsu berbanding gambar 1 tu..lihat dari segi pencahayaan dan sudut perspektif dah lain.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...