Friday, 10 February 2012

Karya Hebat | Pengembaraan Maut [ 10 Gambar ]


Hua Shan. Gunung yang terletak di Shan XiChina ini merupakan tempat yang menarik untuk dilawati. Selain mempunyai pemandangan yang menenangkan jiwa, ia juga merupakan sebuah tempat pengembaraan yang boleh meragut nyawa para pelawat yang datang mengunjunginya. 

Laluan lereng gunung yang hanya dilengkapi rantai sebagai pemegang dan kayu sebagai tapak begitu mengancam nyawa dan keselamatan. Laluan mencabar menuju ke puncak. Akan tetapi, kawasan pergunungan ini tidak pernah lekang dengan kehadiran manusia terutamanya pelancong asing. Hmm.. manusia manusia. Semakin bahaya sesuatu perkara itu semakin lah ia ingin dicuba. Sikap curiousity dalam diri manusia sentiasa menebal.

Dilaporkan, sekitar tahun 1980-an, pernah terjadi kemalangan ngeri yang meragut nyawa pelawat. Ini disebabkan jumlah pelawat yang datang terlalu ramai sehinggakan rantai dan kayu alas laluan tidak mampu menampung beban mereka.Di puncak Gunung Hua Shan ini terdapat kuil lama bagi penganut Taois. Jadi, bagi umat Islam yang ingin mencuba aktivit lasak ni, betulkan niat dulu sebelum mendaki. Kang, tak pasal-pasal rosak 'akidah. Na'uzubillah.

Sumber : rocwith
Video   : HuashanNo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...